The experts of the future

MBM Solvers

MBM Solvers

A menedzserek jól csinálják a dolgokat, a vezetők jó dolgokat csinálnak

Milyen a jó vezető? Milyen a jó menedzser? Mi kell a sikerhez?

2017. szeptember 18. - MBM Solvers

leader-vs-manager.jpg

  • A vezetők alkotják meg a szervezet jövőképét.
  • Kézben tartják a gyeplőt még a turbulens időszakokban is.
  • A vezetők a változások hírnökei és támogatói.
  • Ezen változásokat a menedzserek valósítják meg létrehozva a stabilitást.

 

Tehát, a menedzserek jól csinálják a dolgokat, míg a vezetők jó dolgokat csinálnak.

 

Alapvetően a jó menedzserek nem mindig jó vezetők, ahogy a legjobb vezetők sem mindig jó menedzserek. Ez többnyire annak tudható be, hogy a két tevékenység különbözik, noha ugyan azok a tulajdonságok jellemzik őket, és sokszor össze is mossák a két feladatkört.

A vezetők az általuk megalkotott stratégián és jövőképen keresztül “uralják” az őket körülvevő környezetet, a menedzserek feladata ezen stratégiákat eredményesen végrehajtani.

A hatékony menedzsment elengedhetetlen a szervezeti sikerhez:

  • Figyel a szervezeti folyamatokra, a tervezésre,
  • Fogja a költségvetés gyeplőjét,
  • Ügyel a struktúrára és az emberi tényezőkre is.

Ezen feladatok teszik lehetővé, hogy a szervezet tevékenységeire összpontosítson.

Professzionális menedzsment nélkül - függetlenül a vezetéstől - a vállalat szervezetlen káoszba süllyedne. De nem szabad elfelejteni, hogy a menedzsment nem vezetés, nem fogja új irányba vinni a vállalatot.

A jó vezetés nem jelenti az emberek boldogítását, a siker hűtlen társ a vezető életében. Dokumentumok igazolják, hogy a jó vezetők - például Jack Welch (GE), Steve Jobs (Apple), vagy Jill Abramson (The New York Times) - direkt, kemény, és sok esetben durva stílusát.

A bizonytalansággal szemben a vezetőknek bátorságra van szükségük, és bizony sok esetben, a szervezet érdekét szem előtt tartva nagyfokú határozottságra is, hogy ki tudjon állni az általa felvázolt jövőkép mellett.

El kell tudnia számoltatni a személyzetet, ha a dolgok félresiklanak, ez kell bocsátani alkalmazottakat, vagy épp újakat felvenni, hogy létrejöhessen egy olyan szervezeti kultúra, amely képes a stratégiai jövőkép elősegítésére.

pushpull.png

A jövő generációi

A jó vezetők azt is tudják, hogy nem élnek örökké. Így prioritásként kell, hogy megéljék az utódaik kinevelését, mentorálását. Kilenc évvel a visszavonulása előtt a GE vezérigazgatója így fogalmazott: “Mostantól a legfontosabb, hogy kiválasszam az utódomat. Ez foglalkoztat nap, mint nap.”

Egy esetet szeretnék megosztani veletek a vezetés és a menedzsment fúziójáról:

Az ösztönzéssel összefüggő vezetői skillek váltak José Mourinho spanyol edző védjegyévé. Csapatai nyolc év alatt két Európa-kupát és 14 bajnoki címet nyertek, ez a teljesítmény egyenes út volt az elit klubba, a legjobb edzők mellé  José-nak. A sikeres csapatoknál, akárcsak a szervezetekben, a hatékony menedzsment és a jó vezetés szinergiája működik a legjobban. Mourinho azok kevesek egyike, akiknél mindkét szerep jól működik. Amikor az angol Chelsea-hez került, összehívott egy meetinget, ahol arra kérte a csapat kétkedőit, hogy most szólaljanak fel, vagy ezentúl maradjanak csendben. A menedzsmentfelfogásokat Bobby Robson-tól és Louis van Gaal-tól leste el, akik mellett tolmácsként és segédként dolgozott anno az FC Barcelonában. Segítségükkel tanulta meg, hogyan értse meg az ellenfeleit, miképp alkosson sikeres stratégiát, valamint mi a recept egy sikeres csapat felépítésének.

Jó menedzser, jó vezető, egyenlő magával a sikerrel.

Sok cégnél megszokott gyakorlat, hogy a vezetés a mendzsment felé helyezkedik:

EZ HELYTELEN.

A jó szervezet mindkettőt értékelni tudja:

a lehetőségeket megragadó vezetőket és az azokat valóra váltó menedzsereket.

c25a626ec55eb07f1b5bd6919a6f5b09.png

mbmsolvers.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mbmsolvers.blog.hu/api/trackback/id/tr6712875520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása