The experts of the future

MBM Solvers

MBM Solvers

Ez nem pszichoterápia!

Mit ne várjunk a coachingtól?

2017. augusztus 31. - Morvai Ádám

coaching-de-vida.jpg

A legtisztább formájában a coaching nem más, mint a valódi jelentéssel bíró (kemény) kérdések feltevésének a techinkája, hiszen csak a célzott, profi kérdések vezetnek el az érdemi válaszokhoz. Ugyanakkor az is igaz, hogy a coaching merít más, hasonló módszerekből, és akár ezekkel kombinálva is használható.

Ebben a blogposztban bemutatjuk azon megközelítéseket, amelyek nem azonosak a coachinggal.

A coaching nem konzultáció és nem is terápia

Mind a konzultáció, mind a terápia azon a hipotézisen alapul, hogy valami elromlott és javításra szorul. Noha a terápiák központi eleme a jelenben megtett és a jövőben szükséges lépések, számukra mégiscsak az a legfontosabb, hogy megértsék, mi romlott el, azért, hogy azt elfogadja tovább léphessen az ember.

A coaching megközelítése más. Az alapfeltevés, hogy az ember (ügyfél) ép, egészséges és elég erős ahhoz, hogy szembenézzen a coaching során felmerülő kihívásokkal.

A coaching nem mentorálás

A mentorral való kooperáció is kiváló módszer arra, hogy önmagad fejleszthesd, hiszen a mentorban egy olyan személyt látsz, aki néhány, számodra fontos területen előtted jár. (pl.:tudás, készség, karrier stb.) A mentor a legtöbb esetben örömmel osztja meg a bölcsességeit, aminek az elfogadása már rajtad áll. A mentor egyfajta coach is lehet számodra, aki a belső eszközeid, motivációid, adottságaid felfedezésére biztat. Célja, hogy a képességeidet fejlessze a vele kialakított kötetlen kapcsolat keretein belül.

A coaching nem tanácsadás

A coachingtól ne várj tanácsokat. Az elképzelhető persze, hogy rámutat bizonyos lehetőségekre és megvitatja veled azokat, de alapvetően a célja, hogy gondolkodásra és ezt követően cselekvésre késztessen.

 

Akkor mi a coaching?

----» Ezt olvashatod itt «----

coaching-compass.jpg

Ne feledd! Mindig hagyj magadnak időt, és elég teret ahhoz, hogy nyugodtan és tárgyilagosan végiggondold a dolgokat, abból a szempontból, amit valójában szeretnél, amire valójában szükséged van!

Ez a te életed! Csak úgy lehetsz boldog és kiegyensúlyozott, ha Te magad menedzseled!

Segítünk, hogy ezt elérd!

Keress minket a megadott elérhetőségeken!

c25a626ec55eb07f1b5bd6919a6f5b09.png

mbmsolvers.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mbmsolvers.blog.hu/api/trackback/id/tr7812794074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása